Mrożenie żywności ma na celu jej zakonserwowanie na dłuższy czas. Żywność mrożona może być przechowywana nawet przez wiele miesięcy i nie stracić swoich cech a także nie ulec zepsuciu. Niska temperatura sprawia, że wszystkie patogeny odpowiedzialne za psucie się żywności zostają uśpione i nie mogą się rozwijać, a dzięki temu żywność może być zachowana w dobrym stanie.
Komora mroźnicza może osiągać różną temperaturę w współzależności od tego, jak ją ustawimy. Istnieje sposobność ustawienia jej nie tylko poniżej zera, ale możemy ją też ustawić na temperaturę dużo niższą niż minus 22 stopnie Celsjusza, czyli standardową temperaturę mrożenia wielu bardzo stonowanych produktów spożywczych. W razie potrzeby temperaturę można regulować, ale profesjonalne mroźnie mają systemy, które pilnują, aby temperatura nie wzrosła w czasie mrożenia. Wyróżniamy jeszcze komory chłodnicze i taka komora chłodnicza ma z kolei za zadanie utrzymywać produkty spożywcze albo leki, farmaceutyki i inne towary wymagające niskiej temperatury w określonym zakresie temperaturowym, przy czym jest to temperatura poniżej zera, a wyłącznie niedużo powyżej zera. Wynajem chłodni tego typu jest czasem bardziej opłacalny niż zakup. W szczególności wówczas, gdy firma potrzebuje takiego urządzenia, niemniej jednak nie może sobie pozwolić na jego zakup z pewnych względów lub po prostu taki zakup byłby dla tej firmy całkowicie nieopłacalny. Jeżeli komory nie używa się przez cały czas, a jedynie tylko przez część roku, to zdecydowanie bardziej opłaca się ją wynająć.
Warto zobaczyć: przenośne komory chłodnicze.