Świeżo wyciskane soki są bardzo zdrowe, niemniej jednak żeby zyskać najlepszą jakość takich soków, powinno się zastosować do wyciskania odpowiednie urządzenia. Wyciskarka gastronomiczna nie zawsze gwarantuje, że uzyskany sok będzie świetnej jakości. Musimy podzielić wyciskarki ze względu na ich sposób działania.
Mamy na rynku wyciskarki wolnoobrotowe i normalne wyciskarki do owoców. Wyciskarka standardowa funkcjonuje szybko, a przez to podgrzewa wyciskany materiał, czyli owoce, warzywa lub zioła, a to skutkuje stratami witamin i składników mineralnych. W wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega między innymi cenna witamina C. Wolnoobrotowe wyciskarki nie podgrzewają tak mocno towarów, a przez to nie powodują zmniejszenia ilości witamin. Wyciskarka wolnoobrotowa jest droższa, niemniej jednak daje możliwość nam uzyskać sok o z całą pewnością lepszym składzie. Wyciskarka gastronomiczna do cytrusów jest dosyć dużą maszyną nastawioną przede wszystkim na wyciskanie sporej ilości soku z cytryny, mandarynek czy pomarańczy. Taka wyciskarka ma dużą pojemność i dosyć szybko funkcjonuje, dzięki czemu pozwala produkować niemalże hurtowe ilości soków. Zwykłe standardowe wyciskarki z przeznaczeniem do domu działają zdecydowanie wolniej, przez to możemy w nich przygotować mniejszą ilość soku. Nie znaczy to jednakże, że sok ten będzie miał gorsze właściwości. Tak jak wspomnieliśmy uprzednio, wszystko zależy od sposobu działania konkretnej wyciskarki, więc warto zaznajomić się ze specyfikacją danego urządzenia zanim zdecydujemy się na jego zakup.
Więcej informacji na stronie: wyciskarka wolnoobrotowa sana.